FAQ Dutch

Gebruik van de applicatie:

Wat is het doel van deze applicatie?

Met onze app proberen we om een omgeving te creëren waar iedereen terecht kan voor kwalitatieve content omtrent fitness, voeding en leefstijl.

Je dagelijkse beweging en voeding spelen hier een belangrijke rol in.

We gaan daarom werken met een wekelijks bewegingsdoel en een wekelijks caloriedoel in de app. Deze doelen worden afgestemd op de verkregen info (lengte, gewicht, voorkeuren, etc.)

De bedoeling is dat je geconsumeerde producten gaat ingeven in je eetdagboek, zonder dat je het toegewezen weekdoel overschrijdt. Daarnaast streef je ernaar om je wekelijkse beweging te behalen die kan voortkomen uit onze trainingen of uit andere activiteiten (harlopen, fietsen, etc.).

Wat is een weekdoel?

Je weekdoel zijn de calorieën waar je wekelijks rond wilt zitten om je gekozen doel te behalen. Wanneer deze overschreden worden, zal je progressie vertraagd worden (of stagneren).

Wat is een dagdoel?

Je dagdoel is de som van alles wat je op de geselecteerde dag hebt geconsumeerd. Je kan je dagdoel overschrijden, maar toch nog je weekdoel behalen (door wat minder te eten op de andere dagen).

Wat is een eetdagboek?

Je eetdagboek bestaat uit een ontbijt, lunch, avondmaal en snacks. Hier kan je producten in toevoegen die je gaat consumeren (of geconsumeerd hebt). Aan je eetmomenten is een agenda gekoppeld. Deze maakt het mogelijk om je producten op een gewenste dag in te plannen.

Hoe accurater je bent met het afwegen en ingeven van de porties, hoe beter je progressie zal zijn.

Welke voeding kan ik toevoegen in mijn eetdagboek?

kan hierbij steeds kiezen uit een recept toevoegen (een complete maaltijd samengesteld door onze partners) of uit een zelfgekozen product. Gebruik de knop ‘aanbevolen portie’ om een idee te krijgen van de portie die binnen jouw caloriedoel past.

Je kan ook altijd een eigen product aanmaken met de knop ‘creëer product’, indien jouw product niet tussen onze lijsten staat.

Hoe groot kies ik mijn porties best?

Stem de portiegrootte af op je honger. Bij weinig honger kies je best voor een kleine portie zodat je meer calorieën over hebt om de rest van de dag/week te consumeren. Wanneer je doel is om vet verliezen moet je zorgen dat je voldaan bent met zo weinig mogelijk calorieën. Een makkelijke manier om dit te bereiken is door veel groenten te consumeren bij je maaltijden.

Waar vul ik mijn lichaamsgewicht in en wanneer moet ik mezelf wegen?

Onder de knop ‘snel toevoegen’ (het plusteken, onderaan en centraal op je scherm), kan je je gewicht gaan toevoegen. Een meting gebeurt altijd in je ondergoed en dadelijk na het ontwaken. Wanneer je naar het toilet moet gaan, weeg je jezelf erna. Een weging is dus ook altijd 1x per dag.

Waar zie ik mijn progressie?

Je progressie is terug te vinden onder de knop ‘instellingen’ (het icoontje onderaan rechts op je scherm). Wanneer je naar ‘progressie’ gaat, krijg je een wekelijks, maandelijks en jaarlijks overzicht van je wegingen.

Waarom zijn er zowel dagelijkse als wekelijkse calorieën?

Het kan voorkomen dat je uit bent gaan eten en hierdoor over je dagelijks caloriedoel bent gegaan. Dit is geen probleem als je dit compenseert door de andere dag(en) wat minder te eten. Door je wekelijkse calorieën zichtbaar te maken, krijg je een goed overzicht van wat je nog kan eten de rest van de week. Dit kan ook in de andere richting. Je kan iedere dag wat minder gaan eten omdat je weet dat je aan het einde van de week een verjaardag bij vrienden hebt opstaan.

Waar vul ik mijn tussendoortjes in?

Je tussendoortjes kan je gewoon bij een maaltijd toevoegen, zolang je het maar toevoegd aan je dagboek. Idealiter wil je blijven tussen de 3-5 maaltijden per dag zodat je voldoende verzadigd bent doorheen de dag. Tussendoortjes zijn calorie-arm en hongerstillend zoals snoepgroenten, verse soep!!, een stuk fruit, maiswafels, een proteinereep (<150kcal), etc.

Hoe weet ik of ik vet aan het verliezen ben?

In de eerste plaats wil je ervoor zorgen dat je jezelfs dagelijks weegt. Dit is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid vetmassa die je kwijt bent. Kijk hierbij vooral naar wekelijkse gemiddelden van je gewicht. Dit omdat dagelijkse wegingen kunnen fluctueren door heel wat factoren (vocht ophouden, suikers, stoelgang, etc.). Door krachttraining te doen behoud je je spiermassa beter en kan je ervanuit gaan dat het gewicht dat je verliest op weekbasis, vetmassa is.

Daarbij raden we aan om minstens één andere metingte doen. Dit kan d.m.v omtrekmaten op te meten of door huidplooimetingen (dit is minder aan te raden bij een hoger vetpercentage).

Moet ik rekening houden met de voedingsinformatie (eiwitten, vetten en koolhydraten ) onder mijn calorieën?

De voedingsinformatie geeft een overzicht van de nutriënten die je per dag binnen gekregen hebt uit je voeding. Het letten op de voedingsinformatie (eiwitten, vetten en koolhydraten) kan nuttig zijn indien je al wat langer bezig bent met je calorieën bijhouden. Zo kan het focussen op voldoende eiwitten per dag de spiergroei verbeteren en zo het vetverlies makkelijker maken.

Een goede richtlijn voor eiwitten is om boven de 1g per kg lichaamsgewicht te zitten per dag. Voor een persoon van 70kg is dit dus 70g per dag aan eiwit. Voor krachtsporters die hun resultaat willen maximaliseren kan er 1.6g per kg lichaamsgewicht gebruikt worden.

Wie graag nog verder in detail wilt gaan kan ervoor zorgen dat zijn/haar vetten overeenkomen met minstens 1g/kg lichaamsgewicht. De resterende calorieën gaan dan naar koolhydraten.

Welke training kies ik best?

Met onze zoekfunctie kan je zoeken voor een gepaste training op maat. Kies hier het materialen die je ter bechikking hebt (of kies voor trainen met je lichaamsgewicht). Je krijgt daarna de trainingen die aan je wensen voldoen. Iedere vorm die je doet van sport zal bijdragen aan je gezondheid. Kies daarom trainingen die je leuk vindt.

Voeding:

Wat zijn calorieën?

Calorieën kunnen we halen uit de drank en de voeding die we dagelijks consumeren. In onze lijst met producten krijg je een overzicht hoeveel calorieëen er in ieder product te vinden zijn. Deze kan je vervolgens gaan toevoegen aan je dagboek door te kiezen hoeveel gram je ervan gegeten hebt (of gaat eten). De hoeveelheid die je per dag gaat innemen, zal bepalen of je gewicht zal stijgen, dalen of gelijk blijft.

Je krijgt in het begin een caloriedoel dat aansluit bij je doel en levensstijl (verbruik). Probeer hier zo goed mogelijk rond te zitten om je doel te behalen. Twijfel je hoeveel je van een bepaald product mag eten? Gebruik dan onze ‘aanbevolen portie’ om je ontdekken welke portie voor jouw geschikt is.

Welke producten kies ik best in de productenlijst?

Indien je doel is om vetverlies te maximaliseren, wil je zorgen dat je iedere maaltijd een vol gevoel hebt. Kies daarom in je maaltijden voor producten die je veel volume geven voor weinig calorieën (zoals fruit en groenten).

Over het algemeen kan je stellen dat hoe meer een product weegt, hoe meer het je zal verzadigen.

Zo kan je voor 125kcal, 20g noten of 140g aardappelen consumeren.

Geen van beiden is superieur maar in bepaalde omstandigheden kan het slim zijn om voor de aardappelen te kiezen (omdat je hier 7x meer van kan eten voor hetzelfde aantal kcal).

Je kan onze knop ‘aanbevolen portie’ per product gebruiken om een idee te krijgen van de portie die binnen je dagdoel past.

Waarom moet ik me aan mijn caloriedoel houden?

Het aantal calorieën die je opneemt zal bepalen of je afvalt of bijkomt. Daalt je gewicht niet, dan eet je dus nog steeds te veel calorieën. Ook al komen de calorieën uit ‘gezonde producten’, het lichaam maakt hier geen onderscheid in. TE VEEL calorieën worden opgeslagen in de vorm van vetten met als gevolg dat het lichaamsgewicht stijgt.

Hoe ziet een gezond eetpatroon eruit?

Streef naar een eetpatroon waarbij 80% bestaat uit onbewerkte producten die je voorzien van vezels, vitamines en mineralen. Voor de overige 20% kan je aanvullen met producten die ervoor zorgen dat jouw dieet aangenaam blijft. Dit kunnen ook ongezondere producten zijn (chocolade, snoep, pizza, frieten,..).

Hoe kan het dat ik ongezonde producten mag eten en toch kan afvallen?

Het verliezen van vetmassa gebeurt door minder te eten dan je lichaam verbruikt ongeacht of je deze calorieën haalt uit gezonde of ongezonde voeding. Omdat we altijd succes willen behalen op de lange termijn is het belangrijk dat je nog steeds je favoriete producten blijft eten. Dit moet uiteraard met mate gebeuren aangezien ‘ongezondere producten’ vaak calorierijk zijn. Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk door voornamelijk voor gezonde voeding te kiezen die laag is in calorieën (fruit, groenten en magere eiwitbronnen). Gebruik de ‘minder gezonde producten’ met mate op de momenten waarop je er nood aan hebt.

Is het belangrijk om mijn voeding af te wegen met een keukenweegschaaltje?

Door het afwegen van je producten krijg je een beter beeld van hoe de geschikte portiegrootte er uit moet zien. Dit biedt vooral in de beginfase voordelen die kunnen leiden tot veranderingen in eetgewoontes, het maken van betere keuzes en minder gaan eten.
Het doel is dat je na een tijd in staat bent om een degelijke schatting te maken van jouw porties en verantwoorde beslissingen kan maken omtrent voeding. Vetten weeg je best accuraat af omdat deze calorierijk zijn! Groenten kan je grofweg gaan schatten en hoef je dus niet exact af te gaan wegen.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zijn een belangrijk component voor spierbehoud- en opbouw en zijn daarnaast zeer vullend en daarom ideaal voor het verliezen van vetmassa. Probeer daarom in iedere maaltijd te streven voor een portie eiwit. Haal bij voorkeur je eiwitten uit magere dierlijke eiwitbronnen (vis, vlees of eieren) of uit zuivelproducten (cottage cheese, kwark, yoghurt). Indien je veganist/vegetariër bent, is het raadzaam om je totale eiwitinname te verhogen en om meerdere plantaardige bronnen te combineren.

Welke vetbronnen kies ik best?

Je vetten wil je zoveel mogelijk halen uit avocado, vette vis, olijven, eieren omdat deze het beste vetprofiel hebben en het meest vullend zijn. Goede aanvullingen zijn volle zuivelproducten (kaas, volle kwark). Indien het doel vetverlies is, dan zijn noten, zaden en oliën minder aan te raden omdat ze weinig verzadigen en calorierijk zijn. Dit kan aanzetten tot overeten met als gevolg gewichtstoename.

Welke koolhydraatbronnen kies ik best?

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van brandstof voor ons lichaam. Het grootste deel van de koolhydraten wil je halen uit: fruit, groenten, aardappelen en volkorenproducten. Dit kan aangevuld worden door bewerkte granen (pasta, rijst), suikers en stropen. Maak je dus geen zorgen als je straks toegeeft aan wat zoetigheid. Zolang dit met mate gebeurt zal dit geen bijzondere impact hebben op het lichaam.

Hoe kies ik een gepast recept?

In de sectie ‘recepten’ kan je een recept naar keuze toevoegen aan je voedingsdagboek. 

Met de + en – knoppen kan je een portiegrootte kiezen die aansluit bij je honger, en die past binnen jouw dagdoel.

Niet zo veel honger? Opteer dan voor een kleinere portie, want ook kcal uit ‘gezonde maaltijden’ kunnen leiden tot vetaanmaak indien je weekdoel hiermee overschreden wordt.

Training:

Wat is een trainingsdoel?

‘Jouw Trainingsdoel’ kan je vinden op de homepagina. Hier kan je al je beweging van huidige week terugvinden. Je krijgt een totaal overzicht van de calorieën die je verbrand hebt met je beweging. Deze calorieën kunnen voortkomen uit trainingen of uit andere activiteiten (fietsen, hardlopen, etc.)

Je wekelijkse calorieën zijn berekend op basis van je gekozen trainingsdoel. Streef er daarom iedere week naar om dit doel te behalen.

Vb. Je kiest als doel om 4x te sporten/week, en je sport maar 1x. Je progressie kan hierdoor gaan vertragen, omdat de wekelijkse calorieën berekend zijn op (iemand die) 4x sport.

Is je trainingsdoel niet haalbaar met je levensstijl? Ga dan naar ‘doel bijwerken’ bij instellingen, en kies een ander wekelijks trainingsdoel. Hierdoor zal ook je caloriedoel aangepast worden.

Hoe lang duren de workouts?

Je kan zelf de duur van een workout gaan bepalen met de zoekknop in de sectie ‘trainingen’. Elke vorm van bewegen gaat bijdragen tot een goede gezondheid. Dus een training van 15min iedere week is beter als geen training.

Hoeveel keer in de week moet ik trainen?

Baseer het aantal trainingen per week op wat past binnen je levensstijl. Heb je het enorm druk? Begin dan met 1 training per week en zorg voor wekelijkse routine zodat je het ook vol kan houden op de lange termijn.

Onze trainingen bestaan uit lange (>30min) en korte trainingen (<30min). Wanneer je voldoende tijd hebt kan je kiezen voor een langere training die bestaat uit een grotere aantal sets. Hoe meer sets je doet per week hoe effectiever je spiergroei zal zijn (tot een bepaald punt). De trainingen zijn zodanig opgesteld dat een beginner kan kiezen voor 1 training per week en een gevorderde sporter kan gaan voor 5 trainingen per week. Meer zal voor 90% van de mensen negatief zijn voor de spiergroei.

Moet ik rustdagen nemen? En hoeveel?

Herstel is een belangrijk onderdeel van spiergroei. Door een spiergroep na een training rust te geven, geef je deze de kans om te herstellen en sterker te worden als voorheen. Dit hangt van veel factoren af (intensiteit van de training, stress, slaap, etc.).

Een goede richtlijn om te zien of je voldoende hersteld bent in je training, is door het vergelijken van je gewicht/herhalingen in je training. Presteer je in een oefening beter dan in je vorige training, dan mag je er vanuit gaan dat de spiergroep voldoende hersteld is.

Over het algemeen is het aan te raden om minstens 1-2 dagen per week rust te nemen.

Hoe maak ik progressie in mijn training?

Na verloop van tijd wil je een vorm van progressie hebben in je training. Dit kan door meer herhalingen te doen, meer gewicht te nemen, minder rust te nemen, etc. De makkelijkste manier is om met een goede techniek zoveel mogelijk herhalingen te maken. Wanneer je een zelfgekozen aantal herhalingen behaald hebt (meestal tussen 8 en 20), dan kan je de oefening daar moeilijker maken. De makkelijkste manier hiervoor is door extra gewicht aan de oefening toe te voegen. Geen gewicht ter beschikking? Gebruik dan onze ‘bag workouts’ waar je flessen water en boeken kan gebruiken om de rugzak te vullen voor meer gewicht toe te voegen aan de oefening.

Hoe behaal ik het beste resultaat in mijn training?

Zorg er in de eerste plaats voor dat je de oefening uitvoert met een goede techniek. Lees de uitleg daarom grondig en voer de oefening hetzelfde uit als in de video.

Daarnaast is er een minimum van intensiteit nodig om spiergroei te bekomen. Ga dus door met je herhalingen tot je het gewicht (of jezelf) bijna niet meer kan verplaatsen. Te ver van je grens trainen zal zo goed als niets bijdragen aan spiergroei of kracht.

Een goede intensiteit om te trainen is om 1 of 2 herhaling tot falen te gaan. Falen betekent dat je de laatste herhaling niet kan afwerken (je spier geeft op). ‘1 herhaling tot falen’ wil dus zeggen dat je de herhaling ervoor stopt zodat je nog 1 herhaling in reserve hebt.

Wat als ik een oefening niet kan doen?

Waar kan ik een overzicht terugvinden van alle oefeningen?

Door te drukken op het rechtse icoontje (het mannetje) onderaan je scherm, ga je naar instellingen. Hier kan je drukken op oefeningen en vervolgens krijg je een overzichtelijke weergave van alle oefeningen per spiergroep. Je kan op iedere oefening drukken op te zien hoe de oefening uitgevoerd wordt. De uitleg en betrokken spiergroepen worden getoond door te drukken op de ‘info’ knop.

Hoe kan ik fysieke activiteiten toevoegen?

Door op het ‘plusteken’ centraal onderaan je scherm te drukken, kan je een vorm van bewegen toevoegen. Selecteer een activiteit naar keuze, en bepaal de duur ervan. De verbruikte calorieën worden wekelijks toegevoegd onder ‘Jouw Trainingsdoel’.

Betalingen:

Welke abonnementen zijn er beschikbaar in de applicatie? En wat zijn de prijzen?

Er zijn 3 verschillende abonnementen in de app.

– 1 maand pro: De prijs hiervoor is 9,99 euro.

– 6 maanden pro: De prijs hiervoor is 49,99 euro.

– 12 maanden pro: De prijs hiervoor is 79,99 euro.

Het verlengen van ieder abonnement gebeurt automatisch.

Hoe kan ik mijn abonnement stopzetten?

Je kan ieder abonnement makkelijk en op ieder moment stopzetten onder ‘ontgrendel My Fit Spot Pro’, bij instellingen.

Je kan My Fit Spot Pro blijven gebruiken tot de periode dat het afloopt (ook na stopzetting). 

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google